Mange kvier seg for å dra til tannlegen. Noen fordi de har tannlegeskrekk eller synes det er ubehagelig. Andre for regningen de får i etterkant av besøket. En time hos tannlegen kan fort bli en kostbar affære. Tusenlappene flyr raskt om du må gjøre noen inngrep. Har du tannverk, kan heller ikke timen vente til du får spart opp penger. Da kan et lån uten sikkerhet være løsningen.
Hva er et lån uten sikkerhet
Forbrukslån er et samlet begrep som benyttes for alle lån uten sikkerhet. Mange forbinder disse kun med lånemetoden forbrukslån, men annen usikret gjeld er også inkludert her. Kredittkort, kredittrammer, smålån og mikrolån er alle eksempler på usikrede lån.
Lån uten sikkerhet gir økt risiko for banken
Å stille sikkerhet til lånet betyr at banken kan ta pant i dine eiendeler. Dette gjør de for å ha en sikkerhet dersom du skulle misligholde lånet. Da kan banken kreve eiendelen tvangssolgt for å dekke utestående lånebeløp. Det innebærer med andre ord mindre risiko for deg når du slipper å stille sikkerhet.
Et forbrukslån har derimot høyere risiko for banken. Dette kompenserer de for ved å kreve en høyere rente på lånet. Usikrede lån er derfor en dyr lånemetode, men det er likevel store forskjeller mellom de ulike variantene av usikrede lån.
Krav til bruksområde
En fordel med denne typen lån er at det ikke stilles krav til bruksområde for pengene du låner. Du står dermed fritt til å benytte pengene til det du måtte ønske. Dette gjør det mulig å finansiere tannlegebesøket med denne typen lån. Siden det er et dyrt lån, bør det derimot være en kortsiktig løsning.
Lånevilkår for lån uten sikkerhet
De ulike typene lån uten sikkerhet har svært ulike lånevilkår. Det er viktig å sammenligne vilkår og rente. Det lønner seg å samle flere tilbud før du skriver under på låneavtalen.
Forbrukslån
- Lån opptil 500 000 kroner til 600 000 kroner
- Nedbetalingstid maksimalt fem år
- Rente mellom 10 % og 15 %
Kredittkort
- Kredittramme fra 5 000 kroner til 150 000 kroner
- Nedbetalingstid maksimalt fem år
- Rente mellom 20 % og 30 %
- Rentefri periode
Smålån
- Lån inntil 70 000 kroner
- Nedbetalingstid maksimalt fem år, men kortere ved lavere lånebeløp
- Rente mellom 20 % og 30 %
Mikrolån
- Lån fra 1 000 kroner til 20 000 kroner
- Nedbetalingstid ofte fra én til seks måneder
- Rente fra 100 % til over 300 %
Valg av lån til tannlegeregning
Tannhelsen din er viktig og ikke noe du bør utsette. Det kan likevel være utfordrende å finansiere besøket om du trenger mer enn kun én undersøkelse. Har du tannplager som krever inngrep, blir det fort dyrt. Et usikret lån kan benyttes som en midlertidig løsning for å finansiere tannlegeregningen.
Har du behov for å ta opp et lån uten sikkerhet bør du kartlegge dine behov. Vet du at du kan betale tilbake raskt, vil et kredittkort være en god løsning. Fordelene med dette er at det ofte har en rentefri periode på mellom 30 og 60 dager. Kan du betale tilbake lånet før denne perioden er over, kan du dermed låne penger rentefritt.
Trenger du lenger tid på å nedbetale lånet, bør du vurdere et forbrukslån. Av de ulike typene lån uten sikkerhet, er forbrukslån alternativet med lavest rente. Det vil være billigst over en lenger periode. Innfrir du ikke kravene til denne lånemetoden, kan du vurdere et smålån eller mikrolån. Pass da på at du sammenligner nøye tilbud fra flere ulike aktører.
Oppsummering – lån uten sikkerhet for å betale tannlegeregning
Det er ikke lurt å utsette tannlegebesøket. Har du tannverk eller andre plager er det viktig å få hjelp så fort som mulig. Problemene blir ofte kun verre og dyrere over tid. Sliter du med å finansiere tannlegeregningen, kan du finansiere det med et lån uten sikkerhet. Pass på at du vurderer og sammenligner de ulike lånemetodene. Hent inn tilbud fra forskjellige banker. Lånevilkårene og rentene kan variere mye!